Grote rondreis 22d

Tijdens deze 22daagse reis ontdekt u Myanmar met een privé gids

top hoogtepunten
 • boottochten
 • Trekkings
 • Bagan
 • Mount Popa
 • ....
top plaatsen
 • Mandalay
 • Inle Lake
 • Yangon
 • Kalaw
 • Bagan
 • Mount Victoria
 • ....
Reisprogramma
Accomodaties
Wat is inbegrepen?

Ontdek de pracht van Myanmar samen met uw privé gids

Vlucht

Heenvlucht

Vertrek voor een aangename vlucht richting Mandalay, Myanmar reizen werkt met diverse luchtvaartmaatschappijen samen en kan je steeds de beste tarieven bieden.

Dag 1
Stop

Mandalay - Pyin Oo Lwin

Na ongeveer 11u vliegen, land je in Mandalay en kan het avontuur echt beginnen. Op de luchthaven worden jullie verwelkomd door onze toegewijde reisbegeleider ter plaatse die het transport naar het hotel in Pyin Oo Lwin regelt. Daar kom je kort na de middag aan. Dit geeft je nog de tijd om meteen dit minder bezochte stukje Myanmar te verkennen. De Britse kolonisten deden je dit voor eind 19e eeuw, toen ze Pyin Oo Lwin (toen Maymyo, of “het dorp van kolonel May”) uitriepen tot hun zomerse toevluchtsoord.

Dag 2
Stop

Pyin Oo Lwin - Hsipaw

Na het ontbijt in het hotel, vertrek je naar het station waar je de reis per trein verderzet. Je komt ongeveer 5u later aan in Hsipaw. Onderweg rij je over het spectaculaire Goteik viaduct, de hoogste brug in Myanmar. Geef je ogen zeker de kost wanneer je dit beeld op camera probeert vast te leggen.
Hsipaw is de ideale uitvalsbasis voor wandelingen in het mooie heuvelachtige landschap, maar heeft daarenboven ook een rijke geschiedenis. De leiders van het Shan volk hadden vroeger immers hun bijna koninklijke verblijven hier. Op het paleis hebben de Britten sterk hun stempel gedrukt, het lijkt wel een echte “country home”.
In het westen van Hsipaw staat de Bawgyo pagode. Volgens de overlevering, staat hij precies op de plaats waar in de 12e eeuw de Shan koning Nara-Pati-Sithu zijn dochter verloor aan een mysterieuze ziekte. Om haar te eren, liet hij de pagode bouwen. Nog elk jaar verzamelt het Shan volk zich om een bedevaart te doen naar deze plek.
Voor je overnacht in het hotel in Hsipaw, bezoek je nog een authentieke schoudertasfabriek, waar men traditionele Lwal Ait tassen maakt.

Dag 3
Stop

Trekking

Tijd om het indrukwekkende landschap van Myanmar te verkennen. Na een stevig ontbijt, wandel je het hotel uit langs de vele kleurrijke Shan dorpjes en zorgen de beekjes die kronkelen door de velden voor een magnifiek uitzicht. Na ongeveer een uur vlakke wandeling, trek je de heuvels in. Op het goed begaanbare pad wandel je langs schilderachtige berglandschappen en zie je na elke bocht weer een sprookjesachtige omgeving. Onze lokale gids weet er de beste plekjes uit te kiezen. Na een paar uur genieten van de ongereptheid rondom, bereik je het dorpje van de Palaung. Myanmar is in zijn geheel jarenlang voor de buitenwereld afgesloten geweest, maar zeker in deze dorpjes is er geen sprake van Westerse invloeden. Hier beleef je nog hoe men in Zuidoost-Azië vroeger leefde. Je luncht in deze authentieke omgeving midden de theeplantages en komt even op adem van de tocht en alle indrukken die je al opdeed. We slapen bij de Palaung, wie weet kan je hen met de hulp van de lokale gidsen wel een goede nacht wensen.

Dag 4
Stop

Hsipaw

Na het ontbijt bedank je de Palaung voor hun gastvrijheid en wandel je bergaf terug naar het hotel. Ook hier bewijst de lokale gids opnieuw zijn meerwaarde en ontdek je nieuwe plekjes om je ogen de kost te geven. Op de flanken van de heuvels zie je theeplantages en andere gewassen die de lokale bevolking verbouwt. De bijzondere natuur is ook bergaf overweldigend.
Je komt in de namiddag opnieuw aan in het hotel waar je de rest van de dag kan ontspannen.

Dag 5
Stop

Hsipaw - Mandalay

Je stapt de bus op richting Mandalay, die je een rit van ongeveer 5u gunt om verder uit te rusten. Uiteraard worden onderweg voldoende stops voorzien. Zo ben je helemaal klaar om Mandalay te ontdekken, want de stad heeft als 2e grootste stad van Myanmar heel wat in zijn mars. De reisbegeleider brengt je naar het hotel, waar je de rest van de dag vrij kan invullen.

Dag 6
Stop

Mandalay

De leukste manier om een iets grotere stad te verkennen? Per fiets natuurlijk! Na het ontbijt vertrek je meteen, want er valt heel wat te bezoeken. We stellen voor dat je begint bij de Mahamuni pagode, die een prachtige gouden Boeddha op een bronzen en marmer troon herbergt. Volgens de legende is dit 1 van de 5 Boeddhabeelden die gemaakt werden tijdens zijn leven. Het beeld is zo belangrijk dat de monniken voor dag en dauw opstaan om de tanden van het Boeddhabeeld ritueel te poetsen. Iedere Birmees hoopt deze plaats één keer in zijn leven bezocht te hebben.
In de Ku Tho Daw pagode vind je een andere schat van waarde: het grootste boek ter wereld. Het boek is omgeven door boeddhistische inscripties in marmer. Van hier wandel je verder naar het Golden Palace klooster dat, hoewel de naam iets anders doet vermoeden, bekend is voor zijn teak houtsnijzerk vol boeddhistische mythes. Het gebouw was oorspronkelijk onderdeel van het koninklijk paleis, en is de enige overgebleven originele structuur.
Neem zeker een foto met je fiets op de U Bein brug, de langste teakhouten brug ter wereld. De brug loopt over het Taungthamanmeer, dat helemaal opdroogt in de wintermaanden.
De Mandalay heuvel sla je over tot het einde van de dag, zodat je er van een spectaculaire zonsondergang kan genieten voor je naar het hotel terugkeert. Vanop 230 meter hoogte kan je de stad in al zijn glorie bewonderen.

Dag 7
Stop

Mandalay - Mindat

Je start de dag met een bezoek aan Mingun. Omwille van zijn strategische ligging aan de Ayeyarwaddy rivier, was dit ooit de hoofdstad van Myanmar. De ideale manier om deze stad te bezoeken is dan ook per boot. Na een uurtje varen, bereik je de bestemming. De Mingun pagode zou de grootste ter wereld zijn geworden, ware het niet dat ze nooit is afgewerkt. Een aardbeving in 1838 bracht verdere schade toe aan de grootste stapel stenen ter wereld.
Je gaat verder naar Sagaing, wat door de talrijke kloosters een belangrijk religieus centrum is voor de Birmezen. Dit vertaalt zich ook in rijkelijk versierde pagodes, waar de Soon Oo Ponya Shin het orgelpunt van is. Vooral door zijn prachtige locatie een bezoek waard, want het panoramische zicht op de valleien en de rivier krijg je er gratis bij. Ook de hal met de dertig grotten mogen we hier niet links laten liggen. 45 boeddha’s staan op een rij klaar om je te verwelkomen.
Je steekt de rivier weer over en zet koers naar Mindat waar je de nacht zal spenderen. Je rijdt ongeveer 4.5u langs een kleine bochtige weg omhoog. In Mindat is het rustig slenteren. Het stadje is weggestopt tussen de bergtoppen en ver weg van het toeristisch circuit. Het is vooral gekend voor het (intussen illegale) tatoeëren van vrouwengezichten. Deze traditie werd in het leven geroepen om te verhinderen dat de Birmaanse koning de meisjes uitkoos voor zijn persoonlijke harem. De vrouwen uit deze regio stonden er immers om bekend de mooiste van het land te zijn.

Dag 8
Stop

Mindat - Kanpalat

Na het ontbijt rij je verder naar Kanpalat waar je de volgende nacht zal logeren (ongeveer 3u rijden). Onderweg stop je in dorpjes die pas sinds kort toeristen toelaten. Een unieke ervaring dus om hier zo dicht bij de lokale bevolking te kunnen reizen. Probeer zeker een gesprek aan te knopen met hen!

Dag 9
Stop

Kanpalat - Mount Victoria

Vandaag ga je opnieuw de hoogte in. Mount Victoria en het omliggende Nat Ma Taung nationale park is door UNESCO erkend voor zijn unieke biodiversiteit. Tegelijkertijd wordt het niet overspoeld door het massatoerisme en is de natuur op zijn best te beleven. Van november tot februari staan de kleurrijke rododendrons in bloei en een aantal vogels, onder meer de bedreigde witbrauwboomklever, kan je alleen hier spotten. Je wandelt door de jungle paden en botst op 360 graden uitzichten op de bergtoppen.
Je keert nadien terug naar het hotel in Kanpalat.

Dag 10
Stop

Mount Victoria - Bagan

Vandaag heb je een reisdag voor de boeg. We rijden naar Kyun Chaung en stappen daar op de boot. De impressies van de omgeving en het ongerepte binnenland kunnen rustig binnenkomen, terwijl je de hoogtemeters van de dag ervoor goed kunt verteren. Je slaapt in Bagan, wat wellicht één van de belangrijkste culturele trekpleisters van Azië is, naast bijvoorbeeld de Borobudur in Indonesië of Angkor Wat in Cambodja.

Dag 11
Stop

Bagan

We hebben een hele dag uitgetrokken om Bagan te verkennen. Het boeddhisme is hier alomtegenwoordig door duizenden paleizen, tempels en pagodes op een gebied van ongeveer 40 km² die teruggaan tot de 11e eeuw. Je kan per fiets of met paard en kar het beste dit gebied beleven. Overal rondom je zie je schitterende koepels boven het groen uitsteken, je lijkt wel in een postkaartje te staan. Passeer zeker op de lokale markt om te flaneren tussen de locals, en durf met de fiets eens een verlaten weg inslaan.

Dag 12
Stop

Optioneel: Ballonvaart over Bagan

Vroeg in de ochtend word je aan het hotel opgepikt voor een onvergetelijke ervaring: een ballonvaart over de pagodes van Bagan en een schitterend zicht over het gebied bij zonsondergang. Wanneer de ballonnen worden klaargemaakt kan je helpen, foto’s nemen of gewoon genieten van een drankje en hapje. Je bent ongeveer een uur in de lucht om deze unieke omgeving op een unieke manier te beleven. We sluiten af met een glaasje bubbels en je wordt met de shuttlebus weer aan je hotel afgezet.

Ballonvaart over BaganDag 12
Stop

Bagan - Mount Popa

Vandaag sta je vroeg op en vertrekken we rond 7u richting Mount Popa. Na anderhalf uur rijden start de tocht naar de top van deze vulkaan. Het eerste stukje doe je met de auto maar al snel ga je te voet verder tussen de velden en dorpjes. Eens je aan de krater komt, zie je meteen het effect van de vruchtbare vulkaangrond. Je wandelt verder in de jungle, de top bereik je na een kleine 3u wandelen. De beloning heb je zeker verdiend: een picknick lunch en een fris drankje.
Het zicht vanop de vulkaan is spectaculair, niet alleen naar het dal maar ook naar de vele tempels die op en rond de vulkaan te vinden zijn. Door de vele mythes en legendes die met de vulkaan verbonden zijn, wordt hij wel eens ‘de Olympus van Birma’ genoemd. Ook een TV station heeft zijn plekje hier veroverd.
De gids zoekt een makkelijker traject uit voor de terugweg en na ongeveer anderhalf uur wandelen sta je terug beneden. In de late namiddag ben je terug in Bagan.

Dag 13
Stop

Bagan - Kalaw

Vandaag rij je in ongeveer 5u30 naar Kalaw waar je jouw bagage achterlaat in het hotel en meteen de stad kan intrekken. De rit wordt natuurlijk genoeg onderbroken om de benen te strekken. Tijdens de rit zie je de omgeving veranderen van tropische planten naar dennenbossen. Ook Kalaw was een uitvalsbasis van de Britten om op iets hogere hoogte de hitte van de vlakte te ontvluchten. Je kan de rest van de dag vullen door de lokale markt te bezoeken, langs de koloniale gebouwen te flaneren of te kiezen uit de bezienswaardigheden van allerlei religies. Je vindt hier namelijk pagodes, kloosters, kerken, Sikh-, Nepalese- en hindoetempels en moskeeën.

Dag 14
Stop

Kalaw - Pindaya

Vandaag rij je verder naar Pindaya waar je ook ondergronds een kijkje kan nemen. In de Pindaya grotten staan meer dan 8000 verschillende boeddha beelden in alle vormen en formaten. Een spectaculair zicht dat nog eens versterkt wordt door de originele setting. De beeldjes zelf zijn opgetrokken in hout, steen, marmer en brons. Van ongeveer 70 beelden wordt gezegd dat ze boeddha afbeelden op een manier die nergens anders te vinden is in Myanmar.
Je bezoekt ook een fabriek die volgens een zeer specifiek procedé Shan papier maakt. Het papier is zeer bekend in Myanmar omwille van het productieproces: de vezels van de moerbeiboom worden een hele dag geweekt en vervolgens gedroogd in de zon. Je krijgt hier een demonstratie.
In de vooravond kan je de omgeving van Pindaya nog even verkennen met de fiets, voor je naar het hotel terugkeert.

Dag 15
Stop

Pindaya Trekking 2 dagen

Je vertrekt vandaag rond 8u om er opnieuw een sportieve dag van te maken. Langs de dorpjes in de buurt kom je te weten hoe men precies thee produceert uit de vele thee plantages die we deze reis al tegenkwamen. Je wandelt daarna verder naar het Hsee Kya klooster, zo’n 6km verder. Daar hou je meteen een lunchbreak zodat je met nieuwe energie het dorpje kan verkennen. Een minuscule nederzetting – amper 80 huizen – omgeven door heuvels van prachtig groen, doet je helemaal tot rust komen. Hier zien we opnieuw de traditionele levensstijl en gewoonten, onaangeroerd door toerisme of andere westerse invloeden.
Je slaapt, afhankelijk van de beschikbaarheid, in het dorp of in het klooster.
Ook vandaag start je om 8u met het vervolg van de trekking. Je wandelt langs een nieuwe route terug naar Pindaya, die je langs de dorpen Mae ne Taung, Pa-O, Hti Shuu Gone en Danu brengt. De natuur van Myanmar levert ons weer een heleboel mooie foto’s op, en daarnaast leer je ook hoe de lokale bevolking hun geld verdient door het verbouwen van thee en koffie.
Je spendeert de nacht opnieuw in het hotel in Pindaya.

Dag 16
Stop

Pindaya - Inle meer

Je verlaat Pindaya en rijdt richting Inle meer, waar je overstapt in een traditionele kano om de reis verder te zetten. Vanuit de bootjes krijg je een compleet nieuw zicht op het land. Je bezoekt ook de Inthar. De lokale bevolkingsgroep woont in zogenaamde ‘drijvende dorpen’, met huizen en tuinen die over het water zijn gebouwd. Omdat ze zo dicht bij het water leven, hebben ze een unieke manier van roeien en vissen ontwikkeld. Je krijgt zeker de kans om dit te ontdekken, net zoals hun behendigheid met het weven van zijde en lotusstengels.
In de namiddag bezoek je ook de Hpaung Daw U pagode, waar 5 kleine boeddha beeldjes staan. Ze zijn bijna onherkenbaar geworden door de vele lagen bladgoud die mettertijd zijn aangebracht. Tussen de mooiste drijvende tuinen ligt het Nga Phe Kyaung klooster, het grootste en oudste klooster uit de regio. De locals kennen dit klooster als het klooster van de springende katten, omdat men vroeger katten leerde door hoepels te springen. Wie weet kom je er zo wel eentje tegen.
Je vaart verder naar Nyaung Shwe, waar we zullen slapen vannacht.

Dag 18
Stop

Inle meer - Indien

Rond het Inle meer vinden de ‘5 day markets’ plaats. Zoals de naam al doet vermoeden, vind je 5 dagen per week een markt terug rond het meer. De omringende dorpjes wisselen elkaar af, je bezoekt het dorpje waar de markt vandaag doorgaat. Verschillende ethnische groepen zoals de Pa-O, Danu en Intha komen naar deze markten om hun goederen te verkopen. Zo leer je hen opnieuw beter kennen.
Na de markt ga je opnieuw aan boord en geef je je ogen de kost wanneer je door bochtige kanaaltjes verder vaart. Zo bereik je het Indein pagodecomplex, waar deze streek bekend voor is. Meer dan honderd pagodes zijn hier te vinden, sommigen in originele staat, anderen al gerestaureerd. Sommigen dateren van de 17e en 18e eeuw.
Je keert terug naar Nyaung Shwe via het dorpje Heywarma waar je een bezoek brengt aan een smid om te zien hoe hij het ijzer bewerkt en vormgeeft.

Dag 19
Stop

Inle meer - Yangon

Na het ontbijt vertrek je richting luchthaven voor de korte binnenlandse vlucht naar Yangon. Nog voor de middag kom je toe in je hotel voor vandaag.
Je stapt op de trein voor een korte rit richting Kandawgyi Park. De treinrit van ongeveer een half uur is een belevenis op zich. Rond Yangon ligt namelijk een lusvormig spoornetwerk dat voornamelijk gebruikt wordt voor woon-werkverkeer door mensen met een lager inkomen. Naast de bussen is dit namelijk de goedkoopste manier van transport binnen Yangon.
In het Kandawgyi Park kan je de grote Shwedagon pagode van dichtbij bewonderen. De schrijver Kipling beschreef hem in zijn brieven, en meer dan terecht. Volgens de overlevering zou dit de oudste pagode ter wereld zijn, met 4 relikwieën van boeddha erin bewaard. Dit is meteen de reden dat het voor boeddhisten de meest heilige plaats van Myanmar is. De schattenkamer ligt diep onder de grond, maar in de avondzon is deze pagode op zichzelf van onschatbare waarde.
Je slaapt in het hotel te Yangon.

Dag 20
Stop

Yangon

De laatste dag van de reis spendeer je in Yangon. Slenteren naar de haven is in de voormiddag een leuke belevenis, waar het gonst van de bedrijvigheid en je vanop een terras iedereen kan gadeslaan. Je zet je weg verder via de ‘Strand Road’, de weg die de Yangon rivier volgt en je voorbij verschillende belangrijke overheidsgebouwen brengt. Tot 2006 was Yangon de hoofdstad van Myanmar en het is nog steeds de grootste stad van het land en het belangrijkste commerciële centrum. Je mist zo ook de vele koloniale gebouwen niet die de binnenstad van Yangon kleuren, nergens in Zuidoost-Azië vind je er zoveel samen. Hier kan je die laatste vrije ruimte op je fotokaart zeker optimaal benutten. Ook de grote liggende Boeddha is een foto waard!
De rest van de dag kan je verdelen over een aantal bezienswaardigheden maar vergeet zeker ook ’s avonds geen wandeling te maken. Wanneer de nacht valt, verandert Yangon in een bruisende stadsmarkt en kan je het échte Yangon leren kennen.

Dag 21
Stop

Terugvlucht

Na het ontbijt vertrek je naar de luchthaven. Afhankelijk van het precieze vluchtuur kan je nog een wandeling maken en de laatste Aziatische zon in je opnemen, voor je de terugweg aanvangt.

Dag 22
Stel uw reis samen en bereken de prijs

   Praktische informatie

Vanaf de aankomst op de luchthaven tot uw vertrek zal u in de watten gelegd worden door uw privé gids. Onze prijzen zijn allesomvattend, de vluchtprijs is standaard niet inclusief, wij volgen alle promo's en bieden tevens speciale tarieven bij diverse maatschappijen.

 • hotelovernachtingen
 • ontbijt
 • alle transfers in wagen met airco
 • gids
 • binnenlandse vlucht
 • alle toegangsgelden