Colombia, het land van 1000 gezichten

De verschillende klimaten en landschappen leiden tot een enorme culturele variëteit in Colombia. Die cultuur bepaalt de identiteit van het land en uit zich via verschillende etnische groepen, dansen en talen en vooral tijdens de vele traditionele populaire evenementen. Een magische hoofdstad – trots der Caraïbische Piraten, hoge bergen, maagdelijke witten stranden, landschappen en dicht begroeide jungle, kleine dorpen en hypermoderne steden. Diversiteit ten top! Nooit was Colombia zo gemakkelijk te ontdekken als nu. Er wachten ons hartelijke mensen met de beroemde Latijns-Amerikaanse levensvreugde en natuurlijk de beste koffie van de wereld!

top hoogtepunten
 • Cultuur
 • natuur
 • kindvriendelijk
 • beweging
top plaatsen
 • Medellín
 • popayán
 • San Augustín
 • Bogotá
 • Santa Marta
 • Cartagena
Reisprogramma
Accomodaties
Wat is inbegrepen?

Koffie en koloniale schatten

Vlucht

Brussel – Medellín

We vertrekken vanuit Brussel naar Medellín. We landen in de late namiddag en rijden meteen naar het PARK 10 HOTEL voor het avondeten en onze overnachting.

Dag 1
Stop

Medellín

Na het ontbijt ontdekken we de stad van de eeuwige lente: Medellín. We maken onmiddellijk kennis met de vriendelijke en altijd lachende bevolking. Een Colombiaan gelooft dat alles voorbestemd is en dat de toekomst niet te sturen is. God regelt alles en daarom hoor je wel honderd keer per dag ‘si Dios quiere’ (als God het wil). We rijden naar de grote fruitmarkt van Medellín waar we heel wat voor ons onbekende vruchten zullen voelen, ruiken en proeven. Colombia is dan ook het land met de grootste fruitbiodiversiteit. We laten ons verrassen door lulo, borojó, guanábana, níspero of tomate de árbol. Deze exotische vruchten zijn maar een greep uit het overweldigende aanbod! Verse sapjes worden door elke Colombiaan geapprecieerd en we kunnen er dagelijks van genieten in bijna elk restaurant of eethuisje. Na de lunch bezoeken we het museum van Antioquía, gelegen aan de bekende Plaza Botero. De Colombiaanse kunstenaar met wereldfaam, Fernando Botero, schonk talloze beelden en schilderijen aan zijn thuisstad Medellín. Zijn werken dateren uit verschillende periodes en gunnen ons een eerste blik in het verleden en het heden van Colombia. Hierna maken we nog een wandeling in het centrum en worden we ondergedompeld in de sfeer van deze levendige stad. We dineren in een lokaal restaurant en overnachten in het hotel.

Dag 2
Stop

Medellín: Guatapé

Vandaag nemen we uitgebreid de tijd om de prachtige bergen van de Cordillera Central te ontdekken. Na het ontbijt verlaten we Medellín en rijden in oostelijke richting naar een van de kleurrijkste stadjes van Colombia: Guatapé. Onderweg worden we beloond met prachtige Andeslandschappen en zien we vele veldjes waar voornamelijk maïs, bonen, aardappelen, uien en pepers verbouwd worden. Guatapé heeft haar naam te danken aan een cacique of chief van een indianenstam die het gebied bewoonde voor de komst van de Spanjaarden. De grootste trekpleister van dit plaatsje is ongetwijfeld La Piedra del Peñol. Deze granieten monoliet is maar liefst 60.000 ton zwaar, 200 meter hoog en is met zijn immense afmetingen de derde grootste rots ter wereld. Door de aanleg van een stuwdam in 1970 genieten we van een prachtig uitzicht over talloze eilandjes die omringd worden door het turquoise water van de dam. Een volgend hoogtepunt is een bezoek aan het stadje zelf. De gevels van de huizen zijn in prachtige kleuren geschilderd en elke woning heeft zijn eigen sculptuur of zócalo. We slenteren door de authentieke straatjes en zien hoe elke zócalo een eigen verhaalt vertelt. Na onze kennismaking met dit kleurrijke Andesdorp rijden we terug naar Medellín waar we dineren en overnachten.

Dag 3
Stop

Medellín - Cali - Popayán

Na het ontbijt rijden we naar de luchthaven van Medellín voor onze binnenlandse vlucht naar Cali, de derde grootste stad van Colombia. Bij aankomst gaan we lunchen in een lokaal restaurant en vervolgens rijden we in zuidelijke richting naar Popayán. Deze Witte Stad of Ciudad Blanca lag op de handelsroute van Peru, Ecuador en Cartagena en dankzij goud- en zilverwinning won ze snel aan belang. Rijke afstammelingen van de Spaanse elite vestigden zich in de stad en binnen de kortste keren werden prachtige koloniale huizen en kerken gebouwd. De macht van de katholieke kerk is nog steeds zichtbaar en tijdens de Heilige Week vereren duizenden toeristen de stad met een bezoekje. De eerste religieuze processie begint op Goede Vrijdag en ook de dagen erna kleuren talrijke heilige beelden de straten van Popayán. Wij maken een kleine avondwandeling in het oude centrum wat ons mooie plaatjes oplevert van de prachtig verlichte koloniale gebouwen. Na ons diner overnachten we in het unieke HOTEL DANN MONASTERIO POPAYAN met zijn typische Spaanse galerijen.

Dag 4
Stop

Popayán - San Augustín

We genieten van ons ontbijt en vervolgens zetten we onze reis verder in zuidoostelijke richting naar de archeologische hoofdstad van het land: San Augustín. Het is een van de mooiste, maar ook meest uitdagende routes van Colombia die ons door het Nationaal Park van Puracé voert. We bevinden ons op de vulkaanketen van Coconucos in de Centrale Cordillera de los Andes. Hier worden ook de vier belangrijkste rivieren van Colombia geboren. De Puracé of Vuurberg is de actiefste vulkaan van het land. Het park herbergt tevens een van ’s werelds meest waardevolle ecosystemen: de páramo. Het is kenmerkend voor het hogere deel van het Andesgebergte en bestrijkt steeds een gebied tussen de boomgrens en de permanente sneeuw. Bergen, meren en valleien begroeid met bossen en struiken zorgen voor magnifieke landschappen. De páramo is uniek in zijn soort en herbergt tal van endemische plantensoorten waaronder de Frailejon. Met haar dikkere stengel, harige bladeren en gele bloemen behoort ze tot de familie van de zonnebloem. Andere residenten zijn de Andes brilbeer, herten, de tapir van de páramo, de poema en de majestueuze Andes condor. Net voor we San Augustín bereiken, wordt het duidelijk dat de landbouw in het departement van Huila primeert. Suikerriet, koffie en vele tropische vruchten sieren de bergflanken. We dineren en overnachten in het charmante MONASTERIO SAN AGUSTÍN HOTEL.

Dag 5
Stop

San Augustín

We vertrekken na het ontbijt naar het archeologisch park van San Augustín. Het park heeft een totale oppervlakte van 78 hectare en is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Colombia. San Augustín draagt dan ook met trots de titel van precolumbiaanse hoofdstad van het land. We bevinden ons op een heuse necropool, een bijzonder nalatenschap van een cultuur waarover nog heel wat mysteries bestaan. We wandelen over mooie paden langs een reeks fascinerende beelden en begraafplaatsen. Bij de ceremoniële fontein zien we artistieke en religieuze etsen van 34 figuren in reliëf met daartussen fijn ontworpen kanaaltjes. Na een korte klim komen we aan bij Alto de Lavapatas waar we genieten van een prachtig uitzicht op de omliggende vulkanen en de vele koffieplantages. Als er voldoende tijd is, wandelen we nog even door El Bosque De Las Estatuas waar maar liefst 35 unieke beelden voor ons poseren. Om een beter inzicht te krijgen in het dagelijks leven van de verschillende indianenstammen van dit gebied nemen we een kijkje in het archeologisch museum. Hier zien we keramische vazen, juwelen, houten sarcofagen, pijlen, trommels, fluiten en overblijfselen van maïs en bonen. Na onze lunch bezoeken we de Estrecho de Magdalena. Grote hoeveelheden water persen zich door deze vernauwing van amper 1.70 meter: een mooi waterspektakel. We bevinden ons hier letterlijk op de scheiding van de Oostelijke en Centrale Cordillera. We dineren en overnachten in het hotel.

Dag 6
Stop

San Augustín - Neiva

Na een lekker ontbijt bezoeken we een mooie, authentieke koffiefinca (plantage) waar we een bijzondere rondleiding krijgen van een lokale koffieboer in Huila. Drie bergruggen van het Andesgebergte verdelen het land in verschillende regio’s. De complexe topografie van de gebieden heeft een buitengewone hoeveelheid van microklimaten en biodiversiteit gecreëerd. Het zuidwesten van Colombia is misschien niet de meest bekende koffiestreek van het land, maar produceert wel koffie van een uitzonderlijke kwaliteit die wereldwijd meer en meer geapprecieerd wordt. We lunchen in een lokaal restaurant en rijden vervolgens naar Neiva langs de mooie Magdalena rivier. Dankzij haar geografische ligging speelde deze waterloop al een belangrijke rol tijdens de precolumbiaanse periode. Zo was er immers contact mogelijk tussen de lokale indianenstammen en de verschillende bevolkingsgroepen van Meso-Amerika. Vandaag is deze rivier verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de elektriciteitsproductie van Colombia, mede dankzij de bouw van vele stuwdammen en -meren. We dineren en overnachten in het GHL NEIVA HOTEL.

Dag 7
Stop

Neiva - Tatacoa - Neiva - Bogotá

We rijden na het ontbijt naar de Tatacoa woestijn, de tweede droogste plaats van Colombia. Het is bijna onmogelijk zich voor te stellen dat dit rotsachtige terrein tijdens het Tertiair een tropische tuin vol bloemen en bomen was. Water, wind en hoge temperaturen zorgden voor een sterk geërodeerde bodem die uit sedimentair gesteente bestaat. We maken een mooie wandeling langs de bijzondere rode en grijze rotsformaties. We genieten van onze lunch in de woestijn en keren vervolgens terug naar Neiva waar we ons nog even kunnen opfrissen in het hotel. Na een snackdiner vliegen we naar Bogotá. De hoofdstad van Colombia wordt helemaal omgeven door bergen en ligt op 2.600 meter hoogte. Duizenden Colombianen en expats zijn door de grote werkgelegenheid naar Bogotá getrokken waardoor de stad de laatste jaren is uitgegroeid tot een wereldstad van formaat. Met zijn meer dan acht miljoen inwoners is Bogotá het politieke, financiële en culturele centrum van het land. Spaanse koloniale gebouwen en moderne wolkenkrabbers wisselen elkaar overal af. Bogotá werd gesticht in de 16e eeuw en is een bezoekje meer dan waard. Na aankomst overnachten we in het charmante HOTEL DE LA OPERA.

Dag 8
Stop

Bogotá

Na het ontbijt beginnen we aan ons stadsbezoek in Bogotá. We kuieren door La Candelaria, het oude stadscentrum met prachtige gebouwen in koloniale stijl. We brengen een kort bezoek aan het museum La Moneda waar de eerste Spaanse munten geslagen werden. We wandelen naar een klein museum waar zich de privéverzameling van Botero bevindt. Hier bewonderen we een paar van zijn eigen werken, maar ook schilderijen van kunstenaars zoals Pablo Picasso en Claude Monet kleuren hier de wanden. We komen langs typische straatjes en pleintjes, nemen de funicular of kabelbaan naar Montserrate en genieten daar van het spectaculaire uitzicht over Bogotá. We lunchen in het befaamde Casa Santa Clara. Dit restaurant werd in 1924 in de oude stad Usaguén opgericht en in 1979 werd de elegante eetgelegenheid in zijn originele vorm verplaatst naar de top van deze iconische berg. Na de lunch bezoeken we een van de grootste goudmusea ter wereld. De collectie van keramiek en goud is spectaculair. We dineren in een gezellig restaurant in de oude stad.

Dag 9
Stop

Bogotá - Santa Marta

Na het ontbijt is het tijd voor onze binnenlandse vlucht naar Santa Marta. Dit mooie badplaatsje ligt aan de Caribische kust en de Sierra Nevada de Santa Marta, het hoogste kustgebergte ter wereld, kleurt met haar majestueuze toppen het oosten van de stad. De kilometerslange zandstranden en uitgestrekte koraalbanken maken deze plaats erg geliefd en veel mensen uit grote Colombiaanse steden hebben hier een buitenverblijf. Na aankomst rijden we naar ons hotel waar we nog een paar uurtjes kunnen genieten van zon, zee en strand. We dineren en overnachten in CAYENA BEACH VILLA.

Dag 10
Stop

Santa Marta: Taironaka

Na ons ontbijt vertrekken we naar Taironaka. Deze magische plaats, gelegen aan de Don Diego rivier, is een oude stad van de Tayrona’s. We duiken terug in het verleden dankzij een korte wandeling langs oude stenen terrassen, trappen en drainagesystemen van deze unieke cultuur. Het kleine museum wordt omringd door een weelderige vegetatie en herbergt verschillende gebruiksvoorwerpen waaronder hun aardewerk. De Tayrona cultuur is grotendeels bewaard gebleven dankzij hun rechtstreekse afstammelingen: de Koguis. Vier verschillende indianenstammen wonen nog steeds in afzondering in de Sierra Nevada de Santa Marta. Ze leven in volledige harmonie met de natuur en hun sjamanen zorgen voor het evenwicht tussen het dagelijks leven en de spirituele wereld. We genieten van onze lunch in Taironaka en vervolgens wandelen we naar de oever van de Don Diego rivier. Dankzij de ligging van haar bron in de Sierra Nevada is het water heerlijk fris en puur. Op een rubberen band dobberen we tot aan de monding van de rivier in de Caribische zee. Tijdens deze ontspannen tocht krijgen we de unieke kans om volop te genieten van het omringende regenwoud. Brulapen spelen in de bomen, watervogels zijn naarstig op zoek naar hun eten in de rivier en papegaaien vliegen rakelings over het traag stromende water. We dineren en overnachten in het hotel.

Dag 11
Stop

Santa Marta - Cartagena

Na het ontbijt verlaten we het departement Magdalena. Onderweg komen we voorbij de Ciénaga Grande de Santa Marta, een gebied dat het belangrijkste ecosysteem ter wereld herbergt: de mangroven. Tijdens onze rit zien we enkele paalwoningen en de bewoners ervan zijn volledig afhankelijk van de visvangst. Verder zuidwaarts ligt de belangrijkste havenstad van Colombia: Barranquilla. Deze metropool bruist van leven en elk jaar zakken één miljoen toeristen af om er carnaval te vieren. De bekende zangeres Shakira en Paulina Dieppa, Miss Universe in 2014, werden in deze stad geboren. Na onze lunch in een lokaal restaurant rijden we nog steeds parallel met de Caribische zee in zuidelijke richting naar onze eindbestemming: Cartagena de Indias. Deze wondermooie stad lijkt wel uit een sprookje van Duizend-en-één-nachten te komen. Koloniale gebouwen, kleine pleintjes, verborgen patio’s met fonteinen, kleurrijke bloemen en joviale Colombianen maken van ons verblijf een onvergetelijke ervaring. We dineren en overnachten in het BASTION HOTEL.

Dag 12
Stop

Cartagena

We bezoeken na het ontbijt het Castillo de San Felipe. Dit Spaanse verdedigingswerk uit de 17e eeuw is het grootste fort dat ooit door de Spanjaarden gebouwd werd. Het bestaat maar liefst uit zeven batterijen die door verschuifbare bruggen en ondergrondse gangen met elkaar verbonden waren. San Blas de Lezo, een Spaanse kapitein die Cartagena redde van de grootste invasie ooit van de Engelsen, is nog steeds een volksheld. Na de lunch kuieren we verder door deze veelzijdige stad. Cartagena de Indias, de ommuurde stad, doet haar reputatie eer aan en staat dan ook sinds 1980 op de werelderfgoedlijst van Unesco. De grote hoeveelheid archeologische vondsten wijst erop dat de hele streek zo’n 7.000 jaar geleden al bevolkt was. Cartagena de Indias werd in de 16e eeuw gesticht door de Spanjaarden dankzij haar strategische ligging. Het was een belangrijk ankerpunt voor de zilvervloot. Hierdoor werd het mooie stadje jammer genoeg vaak belaagd door piraten. Slavernij kwam veelvuldig voor en de haven van Cartagena diende dan ook als verkooppunt van deze slaven. We dineren in een lokaal restaurant en overnachten in het hotel.

Dag 13
Stop

Cartagena

Vandaag is een speciale dag, want we kunnen genieten van een heerlijke vrije dag in Cartagena of deelnemen aan onze optionele excursie: een boottocht door de mangroven van La Boquilla. Na ons ontbijt rijden we naar La Boquilla, net ten noorden van Cartagena. Met een lokale vissersboot ontdekken we de magische wereld van de mangroven. De mangrove is van nature een rijke boom die wereldwijd bedreigd wordt door de mens. Ze worden omgehakt voor de aanleg van golfterreinen, palmolieplantages en de aanleg van grote garnalenfarms. Het fragiele ecosysteem waar zoet water, brak water en zeewater zich met elkaar vermengen, wordt dan ook in gevaar gebracht. Mangroven hebben vele functies en zorgen ervoor dat de zee en de rivieren in symbiose met elkaar samenleven. De bomen zijn sierlijk en hechten zich met hun grote wortels vast in de modder. De mangroven bieden een grote variëteit aan fauna en flora. Het is de habitat van verschillende soorten vogels, vissen en krabben. We genieten ter plaatse van een typische lunch en kort na de middag bezoeken we een sociaal project. Voor zij die liever van een vrije dag genieten; Cartagena heeft het allemaal! Je kan heerlijk zwemmen in het rooftop zwembad van het hotel, één van de vele musea bezoeken of door de wondermooie straatjes slenteren en genieten van de Colombiaanse muziek op de talloze terrasjes. We dineren in een lokaal restaurant en overnachten in het hotel.

Dag 14
Vlucht

Cartagena - Brussel

Op onze laatste ochtend is het tijd voor een beetje actie. We nemen de fiets en verlaten de ommuurde stad van Cartagena. We fietsen een stuk via de hoofdbaan langs de uitgestrekte stranden aan de Caribische zee in de richting van Bocagrande, de rijkste wijk van de stad met de meest moderne en hoge gebouwen. Wie ’s morgens heel vroeg naar deze stranden komt, ziet veel mensen joggen, yoga beoefenen, wandelen en zich vervolgens op een heerlijke, verse fruitsalade trakteren. We maken kennis met een ander Cartagena waar ook de grote haven deel van uitmaakt. Naast het toerisme is de petrochemie erg belangrijk voor de lokale economie. Bij Boca Chica zien we hoe het voor talloze schepen steeds mogelijk was om Cartagena binnen te varen, maar begrijpen we ook beter hoe men deze stad altijd zo goed heeft kunnen verdedigen. Op de terugweg stoppen we bij een strandbar om een laatste verse fruitsap te drinken. Na onze ochtendrit is er nog even tijd voor een verfrissende douche. Na de lunch rijden we naar de internationale luchthaven van Cartagena voor onze retourvlucht naar Brussel via Bogotá.

Dag 15
Vlucht

Aankomst Brussel

We komen aan in Brussel.

Dag 16
Stel uw reis samen en bereken de prijs

   Praktische informatie

Internationale vluchten van/naar Brussel + binnenlandse vluchten zijn inbegrepen in de prijs. Alle overnachtingen en excursies volgens het programma eveneens. Maaltijden zijn inclusief als ook alle fooien, inkomgelden en taksen. u wordt begeleid door gespecialiseerde Nederlandstalige reisbegeleiding en op de luchthaven is er assistentie bij check-in voorzien. Reisbijstands- en uitgebreide annuleringsverzekering zijn inbegrepen. Liever geen verzekering? Vraag ons naar de pakketprijs zonder verzekeringen.

 • Vluchten
 • overnachtingen
 • excursies en transfers volgens programma
 • maaltijden volgens programma
 • fooien
 • inkomgelden
 • taksen
 • Nederlandstalige reisbegeleiding
 • assistentie op luchthaven
 • verzekeringen